Офисите на JPMorgan Chase & Co. във Франкфурт са  били

...
Офисите на JPMorgan Chase & Co. във Франкфурт са  били
Коментари Харесай

Германски следователи претърсиха офиси на JPMorgan Chase & Co. във Франкфурт

Офисите на JPMorgan Chase & Co. във Франкфурт са  били претърсени от следователи от Кьолн като част от огромното им следствие на абсурда Cum-Ex, ощетил немските данъкоплатци с милиарди евро, написа Блумбърг.

Американската банка удостовери в публично изказване, че офисите й са били посетени от немските управляващи, и съобщи, че продължава да „ спомага по продължаващото следствие “.

Говорител на прокуратурата в Кьолн сподели в сряда, че предходния ден са извършени претърсванията в банка и в домовете на четирима обвинени, както и одиторска компания, която преди този момент не е била обект на следствие. В акцията са взели участие над 50 чиновници на реда, в това число експерти, чиято задача е била да изровят доказателства от имейли. Следователите търсят и доказателства за покупко-продажби, сходни на Cum-Ex.

Въпреки че датира от повече от десетилетие, абсурдът Cum-Ex (от латинския термин „ със-без) към момента раздрусва финансовата промишленост, в това число някои от най-големите компании на Уолстрийт.

Прокурорите от Кьолн проверяват към 1500 души и ускоряват натиска върху интернационалните банки. Те обискираха офисите на Barclays във Франкфурт през март, дни откакто бяха претърсени пространствата на Bank of America Merrill Lync. Офисите на Morgan Stanley бяха претърсени през май.

Cum-Ex беше скица, източила минимум 10 милиарда евро държавни средства. Страните по схемата са се възползвали от немските данъчни закони, позволяващи на няколко вложители да изискат възобновяване на импортирани налози по дивиденти, които са били платени единствено един път. Чрез тези Cum-ex покупко-продажби вложителите съумяват освен да не заплащат налог върху капитала, а и да възвръщат нужната сума в двоен размер.

Скандалът с налозите върху дивидентите беше наименуван най-голямата скица за отбягване на налози в историята на Германия и беше публично разгласен за противозаконна процедура от най-висшия съд на страната.

В момента в страната се водят четири процеса против банкери и един юрист. В по-ранни каузи бяха наказани четирима банкери. През юли прокурорите от Кьолн повдигнаха обвинявания против първия върховен финансов началник, някогашния галвен изпълнителен шеф на M. M Warburg Кристиан Олеарий. Той отхвърли обвиняванията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР